Home - Travels - Crowncaps - Guestbook - Contact

Travelogue Berlijn: werk gecombineerd met city trip

Intro

Dinsdag zat ik nog in Granada in Zuid-Spanje, en op vrijdagavond was ik in Berlijn. Ik ben hier wel om een conferentie bij te wonen, dus tijdens de week is het toch wel om te werken. Natuurlijk heb ik er wel de weekends bijgenomen als city trip.

12 oktober - Brussel - Berlijn

Vandaag met de backpack naar het werk gegaan. Zo kon ik 's avonds direct naar de luchthaven. De vlucht had wat vertraging, maar heeft iets sneller gevlogen. In een goed uur kwamen we toe in Berlijn-Tegel. Even de bagage oppikken, en dan zoeken welke bus me naar het centrum zou brengen. Het centrum is echter groot, en alle vier de bussen rijden naar het centrum. Dan toch snel de goeie gevonden die me tot Alexanderplatz bracht. Daar sprong onmiddellijk de TV-toren in het oog. Een futuristisch hoge toren, mooi verlicht, en ooit het status symbool van het voormalig Oost-Berlijn. Toen dacht ik even te voet verder te gaan, en dan ben ik aan het hostel. Ik moest toch maar tot het Ostbahnhof... Maar zonder schaalaanduiding op je stratenplan, kun je je toch wel mispakken. Dat heeft me een paar kilometer te voet gekost, met mijn "slakkenhuis" op mijn rug. Ter plekke nog even moeten zoeken naar "Das DDR-design Hostel" Ostel. Tegen middernacht was ik ingecheckt en had mijn DDR-style 6-bed dorm plaatsje. De kamer was volzet die nacht.

Reageer
 
-->  Z@LSe  <--
Reacties:
top
13 oktober - Rondwandelen in Berlijn

Het is een dag om even Berlijn te verkennen. Nu heb ik toch maar een ticketje voor het openbaar vervoer gekocht. Weliswaar na aankoop vergeten afstempelen, dus het is nog steeds bruikbaar. Ik heb veel rondgewandeld en dus een paar van de hoogtepunten van de stad gezien. Ik ben terug op Alexanderplatz geweest, in daglicht nu. Dan een stukje langs de de Spree (het grootste kanaal) gewandeld. Onderweg de Berliner Dom ontmoet, de kathedraal. Binnen ben ik niet gegaan, want ja... al zoveel kathedralen gezien dat ik er geen ticketje meer wou aan spenderen. Het was al mooi van buitenaf. Op zondag is de synagoge in Berlijn dicht, maar de koepel schittert al van ver. Dus ook deze heb ik enkel van buitenaf gezien. Het traject gaat verder via het Museum Insel, een museum eiland binnen de stad,te vergelijken het met île de France in Parijs. De musea zelf heb ik niet bezocht, hoewel ze zeker de moeite waard zijn. Ik wil me echter concentreren op de Duitse cultuur, en niet op Griekse musea of natuurkundige voorstellingen. Na nog even langs de alomgekende Brandenburger Tor en de Reichstag gepasseerd te zijn, heb ik me in het DDR-museum opgehouden. Die ligt zowat aan de voet van de Berliner Dom. Je vindt er de levensstijl terug vanuit het communistische DDR tijdperk: Voor iedereen hetzelfde (goedkoop en acceptabel) maar zonder ruimte voor eigen, creatieve opinies of inbreng. Alles is ok, zolang je in de rij loopt.
s' Avonds heb ik nog een Schnitzel gegeten (ok, sorry, het is Oostenrijks, voor de kritische lezer), en dan nog de plannen voor de volgende dag gemaakt. Ondertussen waren er al nieuwe gasten in het hostel en op de kamer toegekomen.

Reageer
 
-->  Z@LSe  <--
Reacties:
top
14 oktober - Oorlogstijd gevolgd door de DDR

Deze zondag stond in het teken van de Duitse recente geschiedenis. Ik heb me een dagticket voor het openbaar vervoer aangeschaft. Het eerst op de lijst stond het ietwat afgelegen 'NS Zwangsarbeit & Dokumentationszentrum'. Dit is een kamp voor dwangarbeiders, in Schöneweide ten tijde van WO II, één van de vele kazernes. De arbeiders moesten in de fabrieken in de directe omgeving werken. Het bezoekerscentrum is nogal een teleurstelling. Er zijn nu nog 11 van de 13 'barakken', maar je kan enkel binnen in deze waar de ontvangst zit, met enkel een duitstalige tentoonstelling van enkele gevonden voorwerpen en documenten. Je kan wel tussen de andere gebouwen lopen, maar niet binnengaan. Het spannende mis je dus helemaal op die site, wat jammer is. Je kan je niet echt inleven in de situatie. Onbegrijpelijk waarom alle barakken afgesloten zijn! Een gemiste kans voor de bezoekers. Jammer. Gelukkig is het wel gratis.
Na dit kort bezoek, terug naar het centrum van Berlijn, op zoek naar meer nazi-tiranniek. Ik ben bij een van de belangrijkste stations gepasseerd vanwaar de meeste deportaties van joden uitgevoerd werden (aanvankelijk naar dwangarbeidskampen, daarna verder afgevoerd naar concentratiekampen). De tocht ging verder naar het Topographie des Terrors, een expositie die de hele geschiedenis van het ontstaan van het Hitler-regime tem het einde van het DDR-tijdperk in kaart brengt. Heel interessant, soms niet voor gevoelige bezoekers. Er is een uitgebreid openlucht gedeelte, en een ruim overdekt gedeelte. Als je alles leest, kun je zeker een volledige dag uittrekken hiervoor. Het is bovendien gratis. Na een paar uur ben ik er toch weer vertrokken. Richting...
Checkpoint Charlie, de grote hype. Ik kan het best omschrijven als 'the place to be for fastfood'. Ooit een belangrijk overgangspost tussen Oost-West Berlijn, maar tegenwoordig een commercieel geënsceneerd spektakel. Je kan er vooral veel pita en curry worst kopen. En ook foto's laten nemen bij Russische/Amerikaanse grensbewaker acteurs aan een heropgebouwde controlepost. Eigenlijk jammer dat er niks van de Berlijnse muur en de controleposten overblijft. Alles is afgebroken, tot de laatste steen, tijdens de val van de muur. Dus is een enactment beter dan niets. Het geeft toch wel aan hoe we nu van oost naar west lopen zonder te beseffen, terwijl dit amper 20 jaar geleden nog een ter-plekke-uitgevoerd doodvonnis door DDR-militairen betekende. Een paar meter verder heb je het Mauer Museum. Het is een onoverzichtelijk samenraapsel van muur-gerelateerde artikels. Verwacht je dus aan kleine ruimte, met tientallen artikels en honderden mensen die zich rond je dringen om alles te lezen. Maar het is teveel om te lezen. Je hebt een week nodig om alles te lezen in het museum. Boeiend zijn wel de artikels waarin talrijke (geslaagde) ontsnappingsmethodes beschreven zijn: auto's met dubbele bodems, reistassen met een persoon in, luchtballons, kayaks, zelfgebouwde propellor zweefvliegtuigjes, tunnels...
Toch wel schrikwekkend hoe die muur gebouwd is... op het grensgebied werden ramen dichtgemetseld van aangrenzende gebouwen, verdiepingen werden afgebroken. Mensen sprongen tijdens deze werken nog uit de ramen om toch nog in West-Berlijn te geraken. Daarna zou het voor 30 jaar afgesloten zijn. De muur is er gezet geweest op initiatief van het communistische Oost-Berlijn. Het westen heeft daar niet mee ingestemd.
De muur was ook meer dan een muur tussen oost en west, dat was een gebied van tientallen meters. De oostkant was afgesloten door hekken en prikkeldraad en aan de westkast stond de echte muur. Het gebied tussenin werd bewaakt door wachttorens, die iedereen moesten neerschieten die in de grenszone was.
Na checkpoint Charlie ben ik terug naar het oost-berlijnse Ostel gegaan. Toch weer wat afgewandeld vandaag.

Reageer
 
-->  Z@LSe  <--
Reacties:
top
15-18 oktober - IBM WebSphere Technical Conference 2012

Wat kan ik hierover zeggen? Dit is echter wel de reden waarom ik in Berlijn ben: de IBM WebSphere Technical Conference 2012.
Ik zat echter in het centrum van Berlijn, dichtbij de Tiergarten. Tijdens de dag heb ik zeer interessante presentaties gevolgd, en 's avonds heb ik nog een wandeling kunnen maken om het centrum van Berlijn wat te verkennen. Ik zou hier mijn gevolgde sessies kunnen oplijsten... en dat zal ik ook doen.

 • WAS 8.5
 • WPM + ODM 8
 • Core technologies for Mobile Web apps
 • Pure Systems
 • What's new in ODM v8
 • ODM rules design
 • Worklight & Cast Iron
 • ODM topologies
 • Java 7
 • WAS disaster recovery
 • Hands on Worklight
 • WebSphere Message Broker
 • OSGi
 • REST, Web API for Web 2.0
 • Batch modernization (for Z-OS and distributed systems)
 • Design BPM processes

's Avonds heb ik in de omgeving rondgewandeld. Even richting Tiergarten tot aan het centrale plein. Een andere keer tot het Potzdamer Plaz. Deze laatste is zeker leuk. Ik heb gegeten in het Sony Center daar, een gigantisch overdekt plein, met fonteinen, muziek, flats, restaurants, cine... indrukwekkend en super gezellig! Daarnaast ben ik ook nog gaan genieten van het lichtfestival dat toevallig tijdens mijn verblijf plaatsvond. De Brandenburger Tor, was volop verlicht in 3D-animatie: fantastisch! Mijn collega die eerder in Berlijn was kon het beämen. Ook de Berliner Dom was prachtig.

Reageer
 
-->  Z@LSe  <--
Reacties:
top