Home - Reizen - Kroonkurken - Gastenboek - Contact

Dagverslagje van Dover en omstreek
4 november 2007

Get the locations in Google Earth.

Zondag, 4 november betekende voor ons een daguitstap naar Dover. Dat is een klein dorpje in Engeland. Vanuit Calais kun je in anderhalf uur overzetten met de ferry boot. Wij hadden voor een promotieprijs van één euro per persoon een retour ticket bij P&O Ferries. Voor die prijs konden we zelfs onze fiets meenemen.
In anderhalf uur stonden we met de auto in Calais. Leuk is dat je op de parking aan de ferryhaven niet eens hoeft te betalen. Er wordt wel verwacht dat je 45 minuten vooraf incheckt. We waren mooi op tijd en konden makkelijk per fiets naar de inschepingsplaats doorrijden. Onderweg wel even een identiteitscontrole natuurlijk. Met de fiets mag je tussen de auto's aanschuiven om aan boord te gaan. Op de boot zijn er enkele fietsrekjes voorzien.
We hadden geluk met het weer. Begin november mogen de verwachtingen op zo'n uitstap niet te hoog liggen, maar dat viel reuzegoed mee. Toen we om 8u10 de ankers losgooiden, was de zon aan het opkomen en die tooide de hemel in prachtige kleuren. Ondanks die warme gloed, stond er een toch een koude bries. Als je die trotseert, kun je toch wel even genieten van het zicht op de Franse kust, een klein voorproefje van wat je aan de andere kant van het kanaal te wachten staat.
Op de ferry zelf kun je tegen niet te zachtaardige prijzen ontbijten (of bier drinken, zoals er al velen bezig waren.) Zelf zijn we toch maar al aan onze eigen voedselvoorraad begonnen. Er waren namelijk toch al enkele uurtjes verstreken sinds het ontbijt. Daarna konden we ons alweer op het dek begeven want we naderden Engeland. We hadden dus nog steeds geluk met het weer want de witte krijtkliffen staken fel af tegen de Britse lucht. Het is een fantastisch zicht dat steeds beter wordt naargelang je de kust nadert. Als je de haven van Dover binnenvaart, heb je tevens een mooi zicht op het kasteel van Dover.
Na het aanmeren konden we terug de fiets op. Het is als fietser weliswaar wachten tot de laatste zodat we het vracht-en autoverkeer niet ophouden. Gewoon even de haven uitrijden, en we konden onze eigen weg. Maar eerste even de klok een uurtje terugdraaien natuurlijk. Dat verklaart waarom het lijkt alsof de heenvaart maar een half uur duurt. De terugvaart is dus net omgekeerd. Volgens je reservatie lijkt het 2,5 uur te duren, maar dat is dus ook enkel het uurverschil dat hier terug doorgerekend wordt.

Op www.whitecliffscountry.org.uk hadden we informatie over fietsroutes gevonden. Na ietwat zoekwerk zaten we op het juiste spoor. We gingen van start via de cliffs and castles route (route 1). Het is wel even verwarrend want je moet met je fiets even de trap op om bovenop de kliffen te geraken. Dat is weliswaar een alternatieve (maar bewegwijzerde) route. Ongetwijfeld geraak je er ook wel via de weg. Let wel, hier moet je links rijden. Het is even aanpassen, en vooral het inslaan naar rechts is wennen. Vergeet ook de voorrangsregel niet: voorrang van links, als ik me niet vergis. De route loopt via Kingsdown naar Deal en vandaar verder naar Sandwich. Van Kingsdown tot voorbij Deal rij je met zicht op de zee. Op weg naar Sandwich rij je meer het binnenland in.
In Sandwich hebben we onze boterhammen opgegeten (hoe origineel ;-). Daar hebben we ook even Britse Ponden uit de automaat gehaald, want hier kunnen we natuurlijk nog niet met onze euro's terecht. Omdat we niet tot Canterbury wilden doorrijden, zijn we in Sandwich overgeschakeld op route 15. Je vindt de bewegwijzering wel in het centrum van het dorp. Zo kom je langs de baan door Eastry op een kruising met route 16, die op zijn beurt tot Dover loopt. Net buiten Sandwich is het wel even uitkijken naar de bordjes, ze kunnen verwarrend zijn, maar blijken uiteindelijk toch te kloppen. De A258 naar Deal moet je even volgen, zoals de bordjes ook zeggen. Na een paar honderd meter zal het fietspad alslaan naar rechts. Er staat geen bordje, maar je moet het fietspad volgen naar rechts. Als je daarentegen de A258 volgt, kom je via een grote baan in Deal terecht, en dat is niet de bedoeling. Daarna zul je de A256 naar Dover kruisen. Het kruisen zelf is ook niet perfect aangegeven. Dus opletten dat je ook deze niet volgt, maar direct oversteekt. Daarna is het terug eenvoudig tot je weer op een splitsing komt waar je een alternatieve route naar Dover kunt volgen. Wij kozen deze en kwamen zo op fietsroute 16 uit. Perfect dus. In een Irish pub langs de baan, The Chance Inn, hebben we ons even verwarmd. Kort daarna volgt een hele leuke en lange afdaling. De klim op de kliffen van 's morgen wordt hier beloond met een zeer snelle afdaling. (45km/u, zelfs met wat bijremmen.)

Deze tocht telde een 50-tal kilometer en is zeer zeker de moeite waard. We hebben dan ook heel veel geluk gehad met het weer, het was ongetwijfeld de beste dag van de week. Geen spetter regen gehad, zelfs vaak met enkel een pull kunnen rondtouren. Wat wil je nog meer in november?
Om 18u moesten we terug inchecken voor onze terugvaart. De zoektocht naar een avondmaal was dus niet simpel, of toch... Uiteindelijk bleek er rond 17u nog maar één restaurant open (fastfood e.d. niet meegerekend). Daar hadden we een lasagne vooraleer terug te keren naar de boot. Ondertussen was het al helemaal donker en had het zicht vanaf het dek ons niet veel meer te bieden. We konden dus binnen van de warmte genieten.
Na het ontschepen, was het toch niet simpel om per fiets terug naar de parking te geraken. Het personeel wijst ons mooi de weg die de auto's volgen, met als gevolg dat we buiten de ferry haven terechtkomen op de oprit van de snelweg. Niet echt de bedoeling denk ik? Dan maar tegen de richting in, via een andere oprit, die wij zodoende als afrit gebruikten, terug naar de haven. Na vijftien minuten onverantwoord fietsen in het donker, kwamen we toch terug op de parking. Er is dus nog werk in Calais-port om fietsvriendelijk te worden!

Zo zie je maar dat je niet steeds ver weg moet gaan om iets moois te zien. Ook via Frankrijk naar Engeland is een beetje reizen, en dat in een enkele dag.

Links naar enkele sites die voor ons van belang waren

P&O Ferries
whitecliffscountry: Dover, Deal, Sandwich