Home - Reizen - Kroonkurken - Gastenboek - Contact

La Norma
foto's

Vrijdag 24 januari was het weer zover. Met z'n vieren een weekje skiën in het Franse La Norma, een dorpje in de Haute-Savoie. Om 17u45 vertrokken we met de autocar van Skiworld aan het station van Brugge om de volgende ochtend tegen 9 uur toe te komen in het bergdorpje. La Norma ligt op 1350m hoogte met skipistes tot op 2750m.

De eerste twee dagen waren er van mooi weer, maar daarna veranderde dat grondig. Vanaf een 2000m kon je je verwachten aan een temperatuur van -12°C. Dat voelt lekker koud aan als je in de felle wind en de sneeuw in een skiliftje (vooral zeteltjes) naar boven getrokken wordt. Warme en winddichte kledij is dan wel aangeraden. Nog lastiger is dat als je op de piste terecht komt in een dichte mistwolk. Dan is het zoeken naar de paaltjes die de rand van de piste aanduiden. Je skiet van het ene paaltje naar het volgende terwijl alles om je heen een witte vlakte is. De lucht, de grond, de sneeuwmuur links en de dieperik rechts... allemaal opgeslokt. En dan maar meter voor meter vooruit gaan. Op de plaatsen waar we dan al iets meer konden zien, kampten we dan soms met het probleem dat onze zonnebril vanbinnen bedoomde.

Maar er waren ook wel gemakkelijker momenten. Drie van ons volgenden 's morgens skilessen bij ESF (École du Ski Français). De lessen begonnen al om 9u15. Maar dan bleven we wat lager, vooral op blauwe pistes. In de namiddag begonnen we pas met de rode pistes onder het kritische oog van Bart die ze al voorgeproefd had en ons met plezier de berg zag afdonderen. Maar dat verbeterde wel na enkele dagen. Op einde van de week hebben we dan ook alle drie ons 'classe 1' attest gekregen, nadat we vorig jaar 'classe débutants' gedaan hadden, uitgezonderd Cisn die onmiddellijk bij classe 1 begonnen is.

Na een paar dagen begonnen we ook al zot genoeg te worden om off-piste te gaan. Lekker in de diepsneeuw gaan tuimelen. Je begint dan ergens met een piste en kijkt waar je er van kan afwijken. Het is leuk om dan tussen de bomen te skiŽn waar nog niemand je voor is geweest. Dat is wel een stuk vermoeiender dan op een vlak gereden piste te skiŽn. Anderzijds val je op de pistes vaak wel een stuk harder, zeker in de namiddag als er al heel wat andere skiŽrs over gegaan zijn en je zowat op een ijsplaat skiet. Ik heb er toch een mooie blauw-rood-gele plek aan overgehouden. In de diepsneeuw viel je meer maar het was er tenminste zacht.

Een ander aspect van het skiŽn, de après-ski, was eigenlijk niet zo spectaculair. Die bleef beperkt tot een happy hour voor bier en frisdrank vanaf 16u30. De sfeer zat er dan ook niet echt in, zoals vorig jaar in Orcières-Merlette. Maar toen waren we ook wel in de lentevakantie gegaan, waardoor een stuk meer jong volk mee was om voor de ambiance te zorgen.

De eerste februari, om 17u30, was het weer tijd om te vertrekken en tegen 8u de volgende morgen stonden we terug in Brugge. Ironisch genoeg is de hele rit door BelgiŽ ook in de sneeuw verlopen.

  • Bekijk hier de foto's. (Credits go to Cisn and Esther too!)
  • De officiŽle site van La Norma