Home - Reizen - Kroonkurken - Gastenboek - Contact

Welkom bij de foto's van de Moezel streek (Mittel Mosel).

foto's.

Naar aanleiding van een verlengd weekend en het mooie weer, kwam het in ons op om een uitstapje te maken. We hadden niet veel tijd meer om iets uit te zoeken of goed voor te bereiden. Er werd dan maar snel beslist om naar de Moezelstreek in Duitsland te gaan. Dit gebied is gekend voor zijn pittoreske dorpjes en vooral voor de wijnproduktie.

De Moezel ligt maar op een 350km, dus in een paar uurtjes waren we ter plaatse. De route is dan ook heel vlot: Brussel - Luik - St-Vith - Wittlich. Om 17u waren we in Bernkastel-Kuez, onze eindbestemming. De eerste uitdaging was het vinden van een slaapplaats. We waren wel voorzien om te kunnen kamperen, maar we prefereerden toch het comfort van een kamer. De jeugdherbergen waren al volzet, maar gelukkig is 'Zimmer mit Frhstck' daar een normale zaak. Dat werd dus aanbellen aan een huis waar we dachten dat er wel plaats zou zijn om te overnachten. En we hadden geluk want onze eerste poging, bij de familie Arns, was onmiddellijk prijs. Voor een mooie prijs hadden we heel schone kamers en een ontbijt erbovenop. We reserveerden dan ook voor 2 nachten, maar dat is niet verplicht.
De avonden in Kuez zijn rustig. Na het eten van een 'Schnitzel', hebben we op het terras nog genoten van een glaasje wijn en een gezellige politieke discussie... Nachtleven is er daar jammergenoeg niet te vinden. 's Morgens konden we tot 10u ontbijt krijgen. Daarna hebben we Bernkastel zelf bezocht. Het is maar een klein dorpje, maar het is er heel gezellig.
In de namiddag was het tijd voor een heel interessant uitstapje: kopen van wijn. Je kan het jezelf gemakkelijk maken door de souvenierswinkel binnen te stappen en daar enkele mooi verpakte flessen te kopen, maar beter is om zelf naar de wijnboer te gaan. Dat wil zeggen, de flanken van de Moezelvallei oprijden en daar in de kleine dorpjes rondkijken. Daar vind je wel snel een huisje met uithangbord. De mensen zijn er heel sympathiek. Je krijgt onmiddellijk de lijst gepresenteerd met hun eigen wijnsoorten (Trocken, halbtrocken en lieblich). Maar nog leuker is, dat je elke soort kan proeven. Het is wel oppassen voor de chauffeur... Het was die namiddag 37C en dan laat de zoete, gekoelde wijn zich wel vlot proeven. Het zijn telkens glaasjes van 0,1 l dus voor je het weet, heb je serieus wat binnen. Zeker als je het niet bij n wijnboer houdt.

Nog een raadgeving: ga niet te vlug in op wijnhuizen die veel reclame maken. Eentje had er bij ons een flyer onder de ruitenwisser gestopt waarop in grote letters stond dat je gratis wijn kon proeven. Toen we door dat dorp reden, zijn we dan ook maar eens gaan kijken. Binnen werden we vriendelijk ontvangen. Maar toen we de prijslijst gezien hadden, wisten we niet hoe we vlug genoeg buiten konden geraken. Omdat direct weglopen heel onbeleefd geweest zou zijn, hebben drie soorten geproefd. Tot grote frustratie van de vrouw die ons ontvangen had, hebben we met drie n fles van hun goedkopere wijn gekocht om 's avonds op het terras te drinken. Ons besluit was dan ook heel vlug gemaakt. Wil je wijn proeven en kopen, ga direct naar de kleine wijnboer. Die wijnen kosten maar een derde van de prijs en zijn veel beter dan bij de handelaars.

Na onze aankopen, zijn we nog doorgereden tot Traben-Trarbach. Na een beetje sightseeing was de wijn alweer verdwenen en hebben we nog maar een terrasje gedaan. De toptemperatuur die dag was dan ook 39C.

De maandag zijn we naar de edelsteenstad, Idar-Oberstein, gereden. Daar liggen de enige edelsteenmijnen van Europa die te bezoeken zijn. Ze worden dan al lang niet meer gebruikt. Vroeger werden ze daar ontgonnen, maar tegenwoordig worden de stenen vooral vanuit Zuid-Amerika gemporteerd. Ze worden er wel nog verwerkt.
De meeste dorpen die je op je rondrit langs de Moezel tegenkomt, zijn wel het bezoeken waard. Vooral door de gezelligheid die ze uitstralen met hun typische geveldecoraties (vakwerkhuizen). Het zicht op de flanken van de vallei die begroeid zijn met wijnranken, is ook heel bijzonder. Her en der staan er ook nog burchten of runes op de toppen.

Kortom, het is een bezoek zeker de moeite waard. Wie er niet gaat, heeft ongelijk.
Nu zijn we in de zomer gegaan, maar ooit zal ik er nog wel eens teruggaan als de druiven geoogst worden. Eind september worden dan grote wijnfeesten en stoeten georganiseerd in de dorpen. Dan zal het er zelfs 's avonds wel heviger aan toe gaan dan nu het geval was.


  • Bekijk nu de foto's.
  • Links naar enkele belangrijke sites vanwaar je de Moezel streek verder kunt verkennen.

    Officiële site Bernkastel
    Officiële site Idar-Oberstein
    Moezel algemeen (Duitstalig)
    Meer Moezel links