Home - Reizen - Kroonkurken - Gastenboek - Contact

Travelogue Portugal - Azoren trip

(Nl - En)

zo 9 - ma 10 - di 11 - wo 12 - do 13 - vr 14 - za 15
zo 16 - ma 17 - di 18 - wo 19 - do 20 - vr 21 - za 22

Interactive

9 mei - Lissabon
Wegens een technisch probleem, vertrok mijn trein in Gent met 20 minuten vertraging. Gelukkig had ik sowieso op gerekend om twee uur voor vertrek in de luchthaven te zijn. De vlucht naar Lissabon is vlot verlopen. Tegen 12u stond ik in Lissabon, het is hier één uur vroeger dan in België. De vlucht naar Ponta Delgada was voorzien voor 19u, maar ik zag al op de aankondigigen dat de vorige vlucht al geannuleerd was. Dan maar hopen dat het tegen 's avonds beter zou zijn... Met de aerobus ben ik toen naar het centrum gegaan. Ik heb wat in de côté Alfama rondgelopen en het kasteel van São Jorge bezocht. Bij mooi weer heb je vanop die heuvel (de hoogste plek van de stad), een mooi panoramazicht over Lissabon. Binnen enkele dagen komt de paus hier op bezoek, het podium waar hij zijn optreden zal geven, is al opgbouwd. Rond 17u ben ik dan terug naar de luchthaven gegaan om daar mijn vrees bevestigd te zien: vlucht geannuleerd. Na een uur aanschuiven aan de ticketing balie van TAP sturen ze me naar de customer service balie. Na daar ruim anderhalf uur aan te schuiven, bleek dat ik eigenlijk aan Terminal 2 moest zijn ipv Terminal 1. Gelukkig werd me toch wel spontaan een hotel en avondmaal aangeboden. Nu zit ik vanavond wel op mijn gemak, maar wat betreft morgen, weet ik nog niets. Dus dat wordt zo vroeg mogelijk naar de luchthaven vertrekken. Ondertussen zit ik wel zonder hoofdbagage, want die zou onmiddellijk getransfereerd worden van vliegtuig. Vandaag heeft de voetbalploeg van Lissabon een beker behaalt, en nu staat heel de staat in rep en roer door toeterende auto's volgestouwd met uitgelaten fans.

10 mei - Lissabon
Vanmorgen het hotel verlaten om terug naar de luchthaven te gaan. Maar dat bleek een heel slecht idee te zijn... In het SATA kantoor in Terminal 2, vertelden ze me dat ik niet mocht uitchecken want hierdoor verviel mijn 'aanbod' van SATA om verder in te staan voor de kosten. Dat het hotel de checkout wou annuleren, maakte niets meer uit. Dan maar teruggekeerd naar het hotel omdat zij SATA zelf moesten contacteren om een verlenging te bespreken. Natuurlijk zonder resultaat. Uiteindelijk naar het SATA information center gebeld om te horen hoe ik dan herboekt zou kunnen worden. Na 15min werd me uiteindelijk bevestigd dat ik een nieuwe hotel voucher zou krijgen in Terminal 2. Ik dus terug naar daar om de voucher op te halen. Om mijn bagage op te halen, moest ik terug naar Terminal 1 (telkens met een luchthavenbusje op en af). Daar bleek mijn bagage spoorloos te zijn. Ik heb een Brussels Airlines 'overnachtingspakketje' gekregen met een t-shirt en wat toiletgerief. Nu mag ik ook nog naar de winkel om wat nieuwe kledij e.d. te kopen.
Ik heb vernomen dat de luchthaven van Ponta Delgada, zeker nog tot dinsdag 12u gesloten blijft.
Nu ik hier toch weer vast zat, ben opnieuw de stad ingegaan. De voorbereidingen voor het bezoek van de paus morgen, zijn volop bezig en camaraploegen zijn druk bezig zich op te stellen. Erna heb ik via een open dubbeldeks sightseeing bus de toeristische toer van de stad gedaan. En tot slot nog wat geld opgedaan die ik achteraf van Brussels Airlines zou moeten kunnen terugkrijgen.
Bij terugkomst in het hotel, bleek dat SATA mij had proberen bereiken via het hotel en dat ik ze asap terug moest bellen. Natuurlijk laten ze geen telefoonnummer achter en heb ik terug via het hoofdkantoor van SATA, het telefoonnummer van het SATA-kantoor in de luchthaven gekregen. Daar wisten ze me te vertellen dat ze net een window van een paar uur in het luchtruim hadden en dat ze er twee vluchten zouden vertrekken. Omdat ik dit pas 3u na hun telefoontje te horen heb gekregen, moet ik dus wachten tot morgen voor meer nieuws. Het is niet zeker dat er dan opnieuw vluchten kunnen vertrekken. Zo heb ik al bellend toch van de avondmaaltijd in het hotel(ook op kosten van SATA) kunnen genieten :-).

11 mei - Lissabon
Ik ben nog steeds in Lissabon. De hotelresevering is via SATA met een dag verlengd.
Vanmorgen is de paus hier toegekomen. De hoofdstraten werden tijdelijk verkeersvrij gehouden en onder zware politiebewaking in de hele stad, is hij in de pausmobiel gepasseerd. Een foto volgt nog. Vanavond heeft hij nog een misdienst in openlucht. Waarschijnlijk zal ik hier toch nog zijn, want volgens de laatste nieuwsupdate zijn de vluchten naar en op de Azoren zeker tot en met woensdagochtend geschrapt. Op Campo Pequeno is er een arena waar vaak stierengevechten gehouden worden. Het is een prachtig gebouw, maar was nu niet te bezoeken omdat Mika vanavond optreedt. Terwijl ik in het parque Eduardo VII liep, begon het wat te regenen, maar dat was na de lunch in het hotel helemaal voorbij.
In de namiddag ben ik via een funicular, een trammetje die steile helling oprijdt, meegereden voor een tocht van zéker anderhalve minuut. Gelukkig kon ik er nog op met hetzelfde ticket als mijn bustoer van gisteren. Want dat is niet echt zijn 1,4€ waard. Het is veel toffer van buitenaf. Op dat moment was de paus op weg naar het grote plein om de misdienst te leiden. Opnieuw was het hele parcours afgezet en stond er zowat om de 5m een agent, aan elke kant van de weg. Er was ook een massa toeschouwers om hem te zien passeren. Toegegeven, ik was één van de vele. Na zijn doortocht, ben ik met de Santa Justa lift naar het panorama platform gegaan. Ook dat kon gelukkig nog met hetzelfde ticket, want dat duurt amper een minuut. En eenmaal boven, heb ik gezien dat je daar sowieso ook geraakt via de weg.
Ondertussen was de paus bezig met zijn opvoering. Het hele plein en de straten met zicht op het plein stonden goed vol. Ik begreep niet waarover de toespraken gingen, maar ze werden wel vaak op applaus onthaald. Niettemin kon, volgens mij, het enthousiasme wat uitbundiger en de massa mensen nog groter.
Om het stadsbezoek voor vandaag af te sluiten, ben een kleine bar ingestapt waar heel veel mensen buiten stonden met een klein plastic bekertje. Een Nederlands koppel die net voor mij besteld had, wist me te vertellen dat het een kersenlikeur was. Volgens de stadsgids wordt die vooral in dit deel van de stad verkocht, en steeds buiten op straat gedronken. Zo heb ik toch nog een traditioneel stukje Lissabon beleefd.
Voila, dit was de dag... Wat brengt morgen ? Waar zal ik dan slapen? Dat lees je hier morgen waarschijnlijk wel.

12 mei - Vlucht naar São Miguel
Omdat er deze morgen nog geen nieuws van SATA was en omdat het hotel dus ook geen bevestiging had om de reservering te verlengen, ben ik dan toch naar de luchthaven gegaan. Ook de andere reizigers die in dit hotel gestrand waren, zijn naar de luchthaven vertrokken. Het is wel handig om zonder bagage te zitten, als je zoveel op en af moet reizen :-). Toen ik op terminal 2 aankwam, stonden er inderdaad een aantal vluchten naar Ponta Delgada aangekondigd. Waarom hebben ze met niet opnieuw gecontacteerd om dit te melden?? Na veel aanschuiven, heb ik nu toch een ticket bemachtigd voor een vlucht die binnen een half uur zou vertrekken. Ondertussen heeft die wel al een uur vertraging tot 14u. Ik heb op de displays al kunnen aflezen dat de vlucht om 14u40 geannuleerd is. Dus ik heb nog mijn twijfels of ik er effectief zal geraken. Wat me ook niet gerust stelt, is dat vluchten naar Horta continue geannuleerd blijven, ook vandaag nog. Dat is wel de luchthaven vanwaar ik mijn retourvlucht heb (Horta - Lissabon - Brussel).

De vlucht naar PD is met anderhalf uur vertraging, toch vertrokken. Een uur later (twee uur, maar de klok moet weer een uurtje teruggedraaid worden), zette ik uiteindelijk voet aan land op de Azoren. In de luchthaven hier heb ik ook nog even naar mijn bagage geïnformeerd, maar die hadden ze hier ook nog niet gezien. Misschien op de vlucht die later deze avond toekomt...?
Zo zit ik nu toch in het jeugdhostel van PD, zonder wifi weliswaar, dus ik kan mijn update nog niet online zetten.
Na mijn check-in, ben ik naar een groot shoppingcenter gegaan hier dichtbij. Ik heb nog budget te verdoen, en vooral, ik heb nog spullen nodig. Nu ik niet meer op hotel ben, moet ik zelf voor handdoeken en toiletgerief zorgen. Inkopen dus. Ginder ook nog een pizza gegeten en dan nog een korte verkenning van de zeedijk van Ponta Delgada by night. Morgen is het een feestdag, dus er was nog veel volk op de been. Voor morgen heb ik nog geen plannen. Die maak ik dan wel. Het zal wel rustig worden en mijn tijd nemen om de planning voor de volgende dagen wat te bekijken, aangezien ik nu toch al drie dagen minder heb.

13 mei - Ponta Delgada
Deze morgen heb ik eerst en vooral mijn de formulieren ingevuld om de inhoud van mijn rugzak en de waarde ervan te beschrijven. Dit moest zeker binnen de vijf dagen gefaxt worden naar Brussels Airlines. Tegen de middag ben ik opnieuw de stad gaan verkennen. Het was dus een dag van heel veel rondwandelen, maar het is zeker de moeite. Leuke gebouwen, prachtige kerkjes en toffe pleintjes. En natuurlijk een zeedijk en plezierjachthaven. Op het grootste plein speelde een orkest en staat er een kerk die vol staat met figuren gemaakt met gekleurde lampjes. Een schitterend zicht 's avonds. Er was zoveel volk en zoveel hot-dog en popcorn stalletjes, dat ik vermoed dat dit vooral ter gelegenheid van de feestdag is.
In de vooravond heb ik me in een bar gezet waar ze wireless internet hadden voor de klanten. Zo heb ik toch nog mijn update van gisteren kunnen doorsturen. Ik heb dan ook de vaartijden van de ferry bekeken. Die varen toch wat minder frequent dan ik gedacht had. Pas de 17de is er een ferry naar het volgend eiland (Terceira). Als ik daar uitstap, dan kan ik pas de 20ste verder. Op die manier geraak ik dus zo goed als onmogelijk in Horta (op Faial) tegen de 23ste om mijn terugvlucht te halen. Dus ik zal alles moeten herbekijken. Een alternatief is om via de lucht te gaan. Er zijn dagelijks vluchten tussen alle eilandjes. Of ik kan gewoon Terceira overslaan en op de ferry blijven tot in Pico en van daaruit de tweede helft van de reis doen.
Voor morgen heb ik geinformeerd om een wandeling te maken bij Lagos do Fogos, maar dit heb ik niet kunnen vastleggen bij gebrek aan kandidaten. Ik zal dus vroeg proberen op te staan, naar het toerisme bureau gaan (hopen dat die vroeg open is) en kijken of ik daar kaartje kan krijgen om dan zelf een bewegwijzerde route te volgen.

14 mei - Cete Cidades
Het is gelukt om vroeg genoeg op te staan. Kwart voor acht ben ik naar het bureau van toerisme gegaan, die pas om negen uur bleek open te gaan. Dus dan maar naar het busstation gegaan om te zien welke bus ik zou kunnen pakken naar één van de wandelroutes. Ik wist eigenlijk nog niet goed waarheen. Er stond daar toevallig een koppel toeristen (Duitsers) te wachten op een bus. Die bleek naar Cete Cidades te gaan, één van de gekendste meren van São Miguel. Aangezien zij dit ook zonder kaart doen, ben ik maar op diezelfde bus gesprongen. Aan een halte, kennelijk in the middle of nowhere, stapten ze af. Ik dus mee :-) Dat bleek toen toch op een aangeduide wandelroute te liggen. Uiteindelijk hebben we zo een heel mooie tocht gemaakt van ruim 20km: twee routes aan elkaar geplakt door een paar kilomter langs de weg te gaan. Zo hebben we wel de meren volledig rondgewandeld. In de vroege namiddag hadden we dan wel pech, want er kwam een grote mistwolk opzetten die enkele mooie viewpoints volledig opgeslokt heeft. Je kon slechts 10m vooruit zien. Gelukkig was die na een goed uur wat verminderd en hadden we opnieuw mooie uitzichten. De Cete Cidades is de naam van een dorp die bij twee kratermeren ligt. Het grote meer is blauw, het kleine meer is groen.
Nadat we de hele toer gedaan hadden, bleek dat we maar een kwartier meer over hadden om de bus terug naar Ponta Delgada te nemen. We hebben dus wat geluk gehad, want er rijdt maar één bus (om 16u30 al). Dat is trouwens met de meeste routes zo: één bus 's morgens en eentje 's avonds. Dus moet je goed opletten als je zo'n wandeling doet zodat je op tijd ergens aankomst waar die ene bus passeert.
Terwijl we stonden te wachten op die bus, belden ze me van SATA. Mijn bagage is toegekomen in de luchthaven van Ponta Delgada. De bus passeerde daar toch, dus kon ik direct daar afstappen, de rugzak ophalen en met de taxi terug naar het hostel. Ze hadden in P.D. plots een 50-tal bagagestukken ontvangen vanuit Lissabon, zonder enige uitleg. Er zullen dus veel passagiers in het ongerief gezeten hebben. Ik vond het anders wel makkelijk zonder bagage en enkel kopen wat ik echt nodig had.

15 mei - ananas
Beste dagboek, vandaag hebben we weer niet gedaan wat we gedacht hadden he. In de plaats van de wandeling naar Lagoa do Fogo te maken, zijn we São Miguel gebleven. Ik heb de knoop doorgehakt om het tweede stuk van de reis op het eiland Pico te verblijven. Dat houdt in dat ik Terceira helemaal niet zal bezoeken. Er zijn te weinig ferry services om alle eilandjes aan te doen. Ik heb mijn zitje op de boot geboekt voor maandag om 7u. Ik moet om 6u al inchecken en pas rond 22u zal ik toekomen. Dat wordt een lange dag op het water. In stilte hoop ik om toch een walvis te zien, maar die blijven waarschijnlijk weg van de ferry routes. De ferry stopt onderweg nog in Terceira, Graciosa en São Jorge.
Na die zware bevalling, ben ik te voet naar Faja do Baixa gegaan, net naast Ponta Delgada. Daar is er een ananas plantage die gratis te bezoeken is. Naast het gratis bezoek, halen ze hun winst wel uit de likeur, 14€ voor een mini flesje. Ik heb die daar mogen proeven en is heel lekker, maar ik heb er toch geen mee.
Op de terugweg zag ik een bordje 'Moinho do vente' met een windmolen symbool. Na een extra half uur wandelen tot Faja de Cima, ver buiten de toeristen route, stond er een liefelijk molentje te wachten vanwaar ik een schitterend zicht op de omgeving had. Het is vandaag dan ook een heel zonnige dag. Ik voel dat mijn nek verbrand is. Wat een contrast me gisteren toen ik in de dichte mist wandelde.
Om af te koelen, heb ik me aan een duik gewaagd in het publieke openlucht zwembad aan de baai van P.D. Om 19u is het Atlantische water verrassend warm. Wie doet me dit na, om op 1300km van het vasteland in de oceaan te zwemmen?
Het is momenteel kwart voor acht, en ik geniet hier van de zon op een terrasje. Zalig toch?
Morgen zal ik de wandeling rond Furnas maken. Ik heb nu wel een pijnlijke hiel omwille van toch nog nieuwe wandelschoenen. Dat is ook de reden waarom ik vandaag geen tocht gemaakt heb. Hoewel ik uiteindelijk toch wel mijn kilometers afgewandeld heb. Er zouden daar warmwaterbronnen zijn en ze bereiden er eten in natuurlijke oventjes in grond. Daarnet is er een nog een Italian guy op mijn kamer in het hostel toegekomen (ik heb al die de tijd de kamer voor mij alleen gehad). Mogelijks gaat ie morgen mee. Voor die toch moet ik wel om 7u de bus nemen, en dat op een zondag...

16 mei - Furnas
Het was vroeg dag! Ik heb me al lopend naar van het hostel naar het busstation gerept. Ik was net op tijd om de bus van kwart na zeven op te springen. Het was een rit van bijna twee uur naar Furnas. Wederom was het echt de moeite. In het dorpscentrum wordt je verwelkomd door stoomwolken die uit de grond komen. Daarna heb ik mijn weg gezocht naar het begin van de toer die omheen het meer leidt. Op het eerste zicht leek het meer toch niet zo spectaculair. Maar op de bewegwijzerde route, lag er een sidetrack naar een viewpoint. Dat was 1.7km zwaar bergop. Dat was ruim driekwart uur zweten voor dood. Maar eenmaal boven had ik een fantastisch zicht over het volledige meer met al zijn kleurschakeringen. Net toen ik mijn laatste stap omhoog zetten, kwamen er twee bussen toe die zowat 100 toeristen uitkieperden over 'miradourou'. Het voordeel was dat ik er eentje kon uitpikken om een foto van mij te maken :-) Tien minuten later zijn die weer weg, en had ik alle ruimte voor mijn alleen. Ik heb dezelfde route terug naar beneden genomen, lekker slippery en ik moest goed opletten waar ik mijn voeten zetten om niet uit te glijden. De route loopt temidden van een dichte begroeiing van hoge bomen en varens. Het is geen jungle, maar het gaat wel die kant op. Beneden aan de terugweg nog even een babbeltje gedaan met een Brits koppel.
Daarna kon ik mijn eerste route verderzetten. Kort erop kwam ik uit gelijkaardige gijsers zoals er in het dorpstcentrum zijn. Een open terrein waar overal water uit de grond borrelt. Uit de kleine putjes borrelt het wel, maar het kookt nog niet. Het is waarschijnlijk vooral gas die meekomt. De stoom uit de grote geisers is daarentegen wel heel warm, dus daar sta je liever niet rechtstreeks in. Het was fascinerend om dat mee te maken. De grond voelt ook echt warm aan. Het is dan ook hier dat ze putten in de grond gemaakt hebben waarin ze emmers met vlees en groenten steken. Ze dekken die dan volledig toe met aarde en laten dat een paar uur zitten. Vandaag werden deze rond het middaguur (net toen ik er was) uit de grond gehaald en in bestelwagentjes van een restaurant gezet. Blijkbaar moet je dit reserveren zodat ze weten hoeveel eten ze zo in de grond bereiden. Het is eigenlijk hetzelfde principe zoals ik in Jordanië gezien heb, maar hier dan met natuurlijke verwarming ipv een vuurtje.
De verdere toer rond het meer was ook een avontuur. Omdat het waterniveau zo hoog staat, was het moeilijk om het pad te vinden. Eerst moest een riviertje gekruist worden door over stenen te springen. Daarna bleek de helft van de weg vol te liggen me omgevallen bomen. Soms moets je erover en soms op je knieën eronder kruipen. Het leek wel of er elk moment een nieuwe boom naar beneden zou komen van de steile hellingen.
Na het einde van de tocht, zo'n zes uur later, ben ik nog vlug even de Terra Nostra tuin ingewandeld. Dat is een privé tuin waar in open lucht, bomen van over de hele wereld groeien. Er is ook een openluchtzwembad met héél warm water. Je kan er ook een wellness kuur van een week volgen.
Ik was van plan om met de bus terug te keren. Toen ik zat te wachten aan de deur bij een café op de hoek, stopte er een gepensioneerde man in een jeep die me een lift terug naar P.D. aanbod. Waarom niet? :-) Ik mee natuurlijk. Die vond het leuk om toeristen op te pikken en ze wat van de omgeving te tonen. Hij had een vakantiehuis in Furnas maar woonde in P.D. De bus had me via de noordkust tot Furnas gebracht, hij keerde terug via de zuidkust en deed enkele omwegen naar leuke viewpoints over Villa do Franca en Lagoas. Zo heb ik nog meer gezien van São Miguel dan ik verwacht had.
Morgen wordt het heel vroeg dag en vooral een lange op de ferry, op weg naar Pico. Dit is mijn laatste avond op São Miguel.

Related links