Home - Reizen - Kroonkurken - Gastenboek - Contact

Dobrodosli,

Slovenië: een klein landje met een niet te onderschatten variatie!

Het wordt ingesloten door Italië (W), Oostenrijk (N), Hongarije (O) en KroatiŽ in het zuiden. Er is ook een mini kuststrook aan de Adriatische Zee.

Slovenië heeft zich al geheel ontdaan van de 'oostblok'-stempel. De meeste auto's zien er goed onderhouden en nieuw uit. Het is niet zo dat je, zoals je misschien verwacht, enkel afgetakelde lada's ziet. Renault is daar enorm goed vertegenwoordigd.
Die verwestering heeft natuurlijk ook zijn nadeel voor ons als toeristen. De prijzen krijgen dan ook Westerse allures. Een pivo, Sloveens voor bier, kost ook al gauw 1,30 Euro voor 33cl. Verwacht je dus niet aan de spotprijzen van 0,25 Euro zoals dieper in Oost-Europa. De belangrijkste nationale brouwers zijn Union en Lasko.

Na 1200 km rijden door België, Duitsland, Oostenrijk en uiteindelijk Slovenië konden we onze tent opzetten in het noorden van het land. In de tien dagen die we hadden, hebben we ons beperkt tot het bezoeken van de westkant. We zijn de woensdagavond, 25 juli 2002, vertrokken en de zondagmorgen, 4 augustus, hebben we onze koffers gepakt om terug te keren.


De charme van Slovenië zit hem in de verscheidenheid van het land als je van noord naar zuid reist. In het noorden zit je nog in de Alpen en wordt je omgeven door de bergen, de bossen en het Triglav National Park. Op weg naar beneden passeer je de indrukwekkende grotten van Postojna en Skocjan. Ondertussen kun je ook de hoofdstad Ljubljana een bezoekje brengen. In het zuiden zit je onmiddellijk in de Italiaanse sfeer. De temperatuur is een pak gestegen en het landschap geëvolueerd tot heuvels met pijnbomen en wijngaarden.
Van daaruit is het ook maar een kleine moeite om even de Italiaanse grens te kruisen naar Trieste of de verder naar het zuiden, het Kroatische schiereiland Istrië te bezoeken.
Slovenië heeft maar een heel korte kuststrook met een paar belangrijke stadjes in de omgeving. Tussen Koper en Portoroz vind je Piran, het meest pittoreske van allemaal. Jammer is dat je er geen zandstranden vindt. De zee komt bijna overal tot aan de dijk. Maar aan jacht- en zeilhaventjes is er geen gebrek.

De grotten zijn zeker ook de moeite om te bezoeken. Die van Postojna worden het meest gepromoot. Ze zijn vooral gekend voor de mensvisjes die er leven.
Niet ver er vandaan bevinden zich ook de grotten van Skocjan. Die vallen onder het werelderfgoed van UNESCO.
Jammergenoeg hebben we hier geen goede foto's van. Het is er verboden om foto's te trekken en de foto's die we toch hadden, zijn mislukt.


  • Bekijk nu de foto's.
  • Links naar enkele belangrijke sites vanwaar je verder Slovenië kunt verkennen.

    http://slovenie.pagina.nl
    http://www.burger.si
    http://www.slovenia-tourism.si