Europa's laatste wildernis - 10 dagen doorheen het Zweedse Padjelanta

29 Juli - 13 Augustus 2005
door Mario, Miguel en Bart

(foto)verslag.


Get the locations in Google Earth.

Vorig jaar kon ik de Schotse West Highland Way niet meemaken (feat. McDekeyser, McLiebaert en McHillewaert), maar dit jaar was ik er wel bij.

Padjelanta? Dat is een streek boven de poolcirkel, helemaal in het noorden van Zweden. Het behoort ook al tot lapland. Daar hebben we een wandeling gemaakt van een kleine 10 dagen in hoofdzakelijk het nationale park Padjelanta.
De kaart hierboven situeert Padjelanta in Zweden en de zwarte cijfers geven een indicatie van waar we dagelijks onze tent opgeslagen hebben. We trokken er rond met rugzak en tent. Voedsel voor de hele tocht dragen we constant met ons mee omdat we er niet op kunnen vertrouwen dat we iets zullen kunnen kopen onderweg.
Omdat dit natuurlijk niet teveel mag wegen, hebben we zakjes vriesdroogvoeding gekocht. En dat wordt dan aangevuld met muesli, powerbars, chocolade, oplossoep, isostar en zo verder. De meren zullen ons dagelijks van water moeten voorzien. Kortom, 10 dagen kamperen in de natuur, 10 dagen geen dorp of stad passeren, 10 dagen op onszelf aangewezen. Als dat maar goed komt.

Getting there and away:
We lopen de wandeling van Noord naar Zuid. We reizen dus met de nachttrein van Stockholm naar Galliväre. Vandaar rijden we verder met de bus tot aan Ritsem waar de wandeling zal starten. Na tien dagen trekken en beekjes oversteken, zullen we in Kvikkjokk toekomen. Van daaruit nemen we dan de bus terug tot in Murjek en nemen dan opnieuw de nachttrein richting Stockholm. Daar hadden we nog anderhalve dag om te bekomen en te genieten van de nieuwe luxe.

Interactief

Verslag

Het weer momenteel in

Stockholm Click for Stockholm Arlanda, Sweden Forecast
Ritsem (startpunt)Wunderground
Kvikkjokk (eindpunt) Click for Kvikkjokk, Sweden Forecast

Reisverhalen en reisorganisatie:

Zweden actief

Transport:

Overzicht en uurroosters openbaar vervoer: Resplus
Trein maatschappij (tickets incl. busaansluitingen): Connex
Bus: Länstrafiken Norrbotten

Algemeen

Stafkaarten
Padjelanta nationaal park
Officiële reissite: Visit Sweden
Stockholm: Stockholmtown

Terug naar de reisverslagen